skip to Main Content
Want our numbers?

Want our numbers?

Στατιστικά στοιχεία, πληρότητες, μέση τιμή δωματίων… Ποια ήταν η εικόνα των affiliated πολυτελών ξενοδοχείων – συνεργατών της HotelBrain τη χρονιά που πέρασε; Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Financial Audit & Development της HotelBrain, Νικόλας Χαραλαμπόπουλος αναλύει, συγκρίνει και εξηγεί. Χωρίς λόγια. Αλλά με την ευγλωττία των αριθμών.

 

Η ιδέα μου ήρθε όταν στο Regional Meeting των Small Luxury Hotels of the World, τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, παρακολουθούσα την παρουσίαση έρευνας που υπέγραφε η Smith Travel Research, και στην οποία αποτυπώνονταν γλαφυρότατα τα αποτελέσματα των ελληνικών upscale & upper upscale ξενοδοχείων για το 2010 αλλά και τη χρονιά που μας πέρασε.

Έχοντας ως δεδομένη την ύπαρξη αρκετών συνεργαζόμενων με τη HotelBrain ξενοδοχείων που ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες, μπήκα στη διαδικασία να διερευνήσω «τι ψάρια είχαμε πιάσει εμείς»  επί ελληνικού συνόλου.

Το πρώτο που όφειλα να κάνω ήταν να ορίσω τις παραμέτρους. Πώς κρίνεις, λοιπόν, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας ως upscale ή upper upscale; Έτσι αποφάσισα να συμπεριλάβω μόνο τα affiliated ξενοδοχεία μας, αυτά, δηλαδή, που διαθέτουν το pedigree ενός διεθνούς οργανισμού (Leading Hotels, Relais & Chateaux, Small Luxury Hotels of the World).

Όσο για τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων, βασίστηκα στο Uniform Systems of Accounts. Τι σημαίνει αυτό; Τα εξής:

–          Ότι στον υπολογισμό της πληρότητας δεν περιλαμβάνονται οι complimentary διαμονές.

–          Ότι η Μέση Τιμή Δωματίου αναφέρεται στα αμιγώς καθαρά έσοδα του δωματίου, αυτά που προκύπτουν δηλαδή μετά την αφαίρεση ΦΠΑ, δημοτικών φόρων, εσόδων από πρωινά ή άλλα γεύματα και χωρίς να υπολογίζονται έσοδα από ακυρωτικά, ή day use.

Όταν πήρα στα χέρια μου τα αποτελέσματα, οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα. Το λόγο θα τον εντοπίσετε αν ρίξετε έστω και μια γρήγορη ματιά στον συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί.

 

Όπως, λοιπόν προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, τα συνεργαζόμενα με τη HotelBrain τέτοιου τύπου ξενοδοχεία, εμφάνισαν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα και στις τρεις υπό διερεύνηση κατηγορίες, έναντι του συνόλου των ελληνικών upscale & upper upscale πολυτελών ξενοδοχείων. Και μάλιστα αποτελέσματα που σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν αύξηση –έναντι των αντίστοιχων συγκρινόμενων- που αγγίζει ή και ξεπερνάει το 100%.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω πορίσματα είναι απλά μια ένδειξη και ενδεχομένως μία τάση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτό που εμείς αποκαλούμε industry norm.

Οι λόγοι είναι αρκετοί και τους αναφέρω αμέσως:

1ον : Διότι στη δική μας έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία μόνο upper upscale ξενοδοχείων και όχι upscale όπως στην αντίστοιχη της Smith Travel Research, γεγονός που ενδεχομένως «ανεβάζει» τους δικούς μας μέσους όρους.

2ον : Διότι στο σύνολο των ελληνικών upscale & upper upscale ξενοδοχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα της STR περιλαμβάνονται και μονάδες με μεγάλο αριθμό δωματίων. Αντιθέτως, τα συνεργαζόμενα με τη HotelBrain ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία boutique και είναι όλα affiliated. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο δικό μας δείγμα μπήκαν ξενοδοχεία με paradosiak;a πολύ υψηλές μέσες τιμές δωματίου και αρκετά υψηλότερες από το industry norm πληρότητες.

3ον : Η πλειοψηφία των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων που συμμετείχαν στην έρευνα της HotelBrain προέρχεται από δύο, έτσι κι αλλιώς, ‘προνομιακούς‘ προορισμούς, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ αρκετά από αυτά είναι ξενοδοχεία landmarks.

Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της συγκριτικής έρευνας, ωστόσο, είναι γεγονός ότι όπως και η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να το δείχνει, έτσι κι ένα ξενοδοχείο δεν αρκεί να είναι απλά πολυτελείας. Πρέπει αυτό να αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα της χρονιάς.

Η αίσθησή μου είναι ότι η HotelBrain, στα upper upscale ξενοδοχεία πολυτελείας, επιτυγχάνει αποτελέσματα που μπορούν να συγκριθούν με ελάχιστα μεμονωμένα ξενοδοχεία τέτοιου τύπου στην Ελλάδα. Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τα ξενοδοχεία γίνονται brands και δεν παραμένουν ‘απλά‘ ξενοδοχεία 5 αστέρων.
  2. Οι πελάτες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο προϊόν και τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων αυτών – και θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της διαμονής τους σε αυτά.
  3. Το προσωπικό των ξενοδοχείων δεν εργάζεται απλά σε αυτά. Αντιθέτως, κάθε μέρα προσφέρει και μια παράσταση στους φιλοξενούμενους του.

Όμως, το πιο σημαντικό κομμάτι του puzzle είναι εκεί που το ταλέντο και οι διαδικασίες σμίγουν αρμονικά. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε τα νούμερα δεν έρχονται από μόνα τους.

Για να το πω πιο απλά, θέτω ένα ερώτημα.

Η Barcelona θα ήταν η ίδια ομάδα αν το ταλέντο του Messi, του Xavi και του Iniesta δεν λειτουργούσε αρμονικά με το σύστημα για την επιτυχία του κοινού στόχου;

Back To Top